ENDOKRINOLOGIJA

Štitnjača

Bolesti štitnjače su vrlo čest zdravstveni problem. Štitnjača je tzv. endokrina (s unutrašnjim lučenjem) žlijezda koja se nalazi na vratu sprijeda, ispod grkljana. Ima dva režnja koji leže s obije strane dušnika te su na sredini povezani tankim slojem tkiva štitnjače tzv. istmusom.  Glavna uloga štitnjače je  proizvodnja i lučenje biološki aktivnih tvari, hormona, (trijodtironina – T3 i tetrajodtironina – T4), koji putem krvi u cijelom tijelu reguliraju metabolizam  tj. rad cijelog organizma. Hormoni štitnjače djeluju na rast, razvoj i metabolizam svih tkiva u organizmu regulacijom potrošnje  kisika, produkcije topline, metabolizma ugljikohidrata, masti i proteina. Stvaranje hormona štitnjače ovisi  između ostalog i o dostupnosti i o količini joda koji završi u štitnjači. Dnevni unos joda ovisan je o zemljopisnim okolnostima povezanih s lokalnim navikama u prehrani i najčešće se kreće između 100 i 500 mikrograma. Nedostatak joda u hrani u prošlosti je često dovodio do kompenzatornog povećanja štitnjače tj. razvoja strume (guše).  Neki su djelovi svijeta u kojima nije bilo dovoljno joda u prirodnom okruženju, imali velike tj. endemske razmjere guše u populaciji. Jodiranjem kuhinjske soli  je praktički  nestala  guša kao endemska bolest.

Zahvaljujući razvoju suvremene medicine (prvenstveno ultrazvučnoj dijagnostici i laboratorijskim pretragama) danas smo u mogućnosti efikasno, brzo i rano otkriti i liječiti bolesti štitnjače. Operativno liječenje (odstranjenje cijele ili dijela štitnjače) neophodno je jedino kod sumnje na karcinom štitnjače. Sve ostale bolesti štitnjače, ako se na vrijeme, tj dovoljno rano otkriju, mogu se liječiti lijekovima, a time se mogu  izbjeći nepotrebne operacije.

Naš ultrazvučni aparat s color Dopplerom Philips Affiniti 70, najnovije generacije uređaja i jedini je u svojoj visokoj klasi opremljen s tzv. „single crystal“ ili „PureWave“  ultrazvučnim sondama koje omogućuju duboku penetraciju i time značajno bolju  vizualizaciju tkiva štitnjače i svih struktura vrata.

Liječenje bolesti štitnjače

1.Pojačani rad štitnjače (hipertireoza) može se liječiti: konzervativno (tabletama), kirurški (operativno) i radioaktivnim jodom (J-131). Konzervativno liječenje pojačanog rada štitnjače sprovodi se pomoću propiltiouracila i metimazola (tiamazola) tijekom 18-24 mjeseca. Operativnim liječenjem se uklanja cijela ili gotovo cijela štitnjača, nakon čega pacijent mora trajno uzimati nadomjesnu terapiju hormona štitnjače. Liječenje pojačanog rada štitnjače radioaktivnim jodom (J-131) je vrlo praktično s obzirom da pacijent popije samo jednu kapsulu joda, koja ozrači cijelu (difuzna bolest) ili dio štitnjače („vrući“ čvor) i time ju primiri.

2.Slabiji rad štitnjače (hipotireoza) se liječi nadomjesnom terapijom hormonima štitnjače: L-thyroxinom (T4) i trijodtironinom (T3), u obliku tablete obično jednom dnevno. Nadomjesno liječenjeu provodi i kontrolira obično liječnik opće medicine uz konzultacije s (najčešće) internistom – endokrinologom specijalistom za štitnjaču (diabetes i ostale bolesti žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem kao što su hipofiza, nadbubrežna žlijezda, testis,..).

3.Zloćudni tumori štitnjače u pravilu zahtjevaju kirurško odstranjenje žlijezde. Nakon dijagnostičke obrade i potvrde dijagnoze karcinoma štitnjače isti je neophodno odstraniti i u cijelosti. Operacija štitnjače je vrlo kompleksan kirurški zahvat i potrebno je veliko iskustvo i umijeće kirurga kako bi se izbjegla eventualna oštećenja okolnih tkiva (živci koji reguliraju rad glasnica i tzv. paratireoidne žlijezde). Nakon kirurškog liječenja potrebno je sprovesti uništavanje eventualnog ostatnog tkiva štitnjače radioaktivnim jodom (J-131), te uvesti nadomjesnu terapiju hormonima štitnjače.

4. Dobroćudne tumore štitnjače liječimo supresivnom terapijom hormonima štitnjače i radioaktivnim jodom (J-131).

internist endokrinolog

NARUČITE SE NA:

Katarine Zrinski 1/A
23 000 Zadar

023/314-603
099/233-1337

Pošalji nam upit

Pupillam d.o.o.

Medicinska ustanova

Katarine Zrinski 1/A
info@pupillam.hr

023/314-603
099/233-1337
OIB: 19064902280