GASTROENTEROLOGIJA

Gastroenterologija je grana medicine koja se bavi bolestima probavnog trakta. U našoj ustanovi možete obaviti sljedeće preglede:

Procedura za gastroskopiju za vrijeme COVID-19 pandemije:

Pacijent mora sa sobom donijeti NEGATIVAN nalaz brisa nosa/usta!
Ne stariji od 5-6 dana

 

1. Kod svog liječnika obiteljske medicine (kod medicinske sestre) zatražiti uputnicu za bris nosa/usta za: RT PCR test SARS-Cov-2. (ili samo na test na Cov2)

2. Uputnica se traži zbog toga jer ste naručeni na gastroskopiju koja se ne smije izvršiti dok nije priložen negativan test

3. Nije važno gdje se radi gastroskopija u bolnici ili privatno jer – svaki osiguranik HZZO-a ima pravo na besplatan test prije gastroskopije!!

4. Uputnicu nasloviti na Medicinska mikrobiologija s parazitologijom (Zavod za javno zdravstvo Zadar)

5. Uputnicu samo poslati putem Ceziha – elektronski (ne treba printati crvenu uputnicu)

6. Isprintati tu tzv. bijelu uputnicu tj. na papir za evidenciju u Covid ambulanti

7. Nazvati Covid ambulantu (na Ravnicama, ispod sportskih terena) na broj:
0800 8557 ili 091/5404 189, i samo javiti: ime i prezime pacijenta, datum rođenja i kontakt broj telefona te mail (poželjno zbog slanja nalaza) Nazvati može izabrani liječnik ili njegova medicinska sestra, a ako ne žele to napraviti onda može nazvati naša sestra iz Pupillama

8. Budući se testovi rade na način da se čeka da se skupi više pacijenata iz zadarske županije, onda nekad prođe i do 5-6 dana dok iz Covid ambuante pacijenta ne nazove med. sestra i naruči ga na bris

9. Nalaz testa je gotov sutradan nakon testiranja i dolazi elektronski kod izabranog liječnika, a iz Covid ambulante šalju i na mail pacijenta (ili Pupillama ako pacijent nema mail: info@pupillam.hr). To znači da se na gastroskopiju može naručiti nakon 2 dana od datuma naručivanja na test

10. Ako je pacijent prebolio COVID-19, može napraviti gastroskopiju nakon nestanka simptoma i nakon dva negativna testa u razmaku od 24 sata.

 

 

KOLONOSKOPIJA

Što je kolonoskopija?

Kolonoskopija je dijagnostička metoda u medicini koja se koristi za pregled debelog crijeva (i dio tankog crijeva) pomoću fleksibilnog, cjevastog instrumenta s kamerom koji liječnik internist kontrolira uz navođenje preko vanjskog ekrana koji projicira sliku. Kolonoskop se savija prateći zavoje probavnog sustava te upuhuje zrak time šireći crijevo za bolji pregled.

Treba li mi kolonoskopija?

Kolonoskopiju bi trebali odraditi ako imate neke od sljedećih simptoma: krvarenje iz probavnog sustava, sumnja na upalne bolesti crijeva, kolorektalni polipi, stenoze, kronična konstipacija, idiopatske boli u abdomenu itd. Kolonoskopija se preporuča ako ste stariji od 50 godina u svrhu prevencije raka debelog crijeva.

Koliko kolonoskopija traje?

Prije zahvata potrebna je priprema od nekoliko dana koja uključuje uzimanje laksativa za čišćenje probavnog trakta i posebnu dijetu. Sam zahvat traje 30-ak minuta i nije bolan. Po potrebi se kolonoskopija radi uz sedaciju. Oporavak traje 30 minuta nakon kojeg se uz pratnju pacijent otpušta kući sa preporukom mirovanja zbog moguće nelagode i boli u abdomenu.

GASTROSKOPIJA

Što je gastroskopija?

Gastroskopija jest endoskopska dijagnostička pretraga koja nam omogućuje prikaz sluznice i unutrašnjosti ždrijela, jednjaka, želuca i dvanaesnika. Navedena pretraga je nezaobilazna metoda dijagnostike u bolesnika s problemima gornjeg dijela probavnog sustava. Gastroskopija se provodi savitljivim instrumentom kojeg čini tanka i glatka cijev debljine oko 7-8 milimetara, s kamerom na vrhu. Slika unutrašnjosti svih probavnih organa se prikazuje uvećana na monitoru uređaja u visokoj razlučivosti, što osigurava detaljnu analizu sluznice te prepoznavanje i najmanjih patoloških promjena.

Treba li mi gastroskopija?

Gastroskopiju bi trebali odraditi ako imate neke od sljedećih simptoma: bol u gornjem dijelu trbuha, GERB ili gastroezofagealnu refluksnu bolest karakteriziranu osjećajem vraćanja kiselog sadržaja, žgaravicom ili pečenjem u području prsne kosti, mučnine, povraćanje ili proljev koji traju dulje vrijeme, crnu stolicu ili krv u povraćenom sadržaju, otežano gutanje ili osjećaj zaostajanja zalogaja hrane što može biti uzrokovano suženjem ili tumorom u gornjem dijelu probavnog trakta, patološke rezultate nalaza drugih dijagnostičkih metoda (rentgen, računalna tomografija, magnetna rezonanca), vađenje stranog tijela,  praćenje cijeljenja ulkusnih ili drugih upalnih promjena odnosno procjene izraslina (polipa ili tumora) primijećenih na sluznici.

Koliko gastroskopija traje i kakva je priprema pacijenta?

Bolesnik ne smije uzimati ništa na usta 6-8 sati prije samog postupka ili čak i dulje ako se sumnja na otežano pražnjenje želuca. Većina lijekova može se nastaviti uzimati nesmetano, no svakako se u tom smislu treba dodatno posavjetovati s liječnikom, s obzirom da je kod nekih lijekova (kao što su antidijabetici i antikoagulansi) potrebno podešavanje doze ili čak izostavljanje terapije.  Prije gastroskopije nije nužno kod bolesnika rutinski raditi laboratorijske pretrage, rentgen pluća ili elektrokardiogram (EKG).

Prije pregleda pacijent od medicinske sestre dobija jasne upute o načinu izvođenja pretrage te na koji će način tijekom pretrage surađivati (na način disanja i opuštanje mišića). Cilj pretrage je u potrebnom i što kraćem vremenu (otprilike 5-7 minuta) učiniti detaljan pregled jednjaka, želuca i dvanaesnika i stoga je suradnja bolesnika neophodna.

 

Tijekom samog pregleda bolesnik je smješten ležeći na lijevom boku, a u usta bolesnika se postavlja usnik koji je potrebno lagano prihvatiti zubima. Isti služi za zaštitu bolesnikovih zubiju, ali i endoskopskog aparata. Ukoliko bolesnik nosi zubnu protezu koja nije fiksirana potrebno ju je odstraniti prije pregleda.

internist gastroenterolog

internist gastroenterolog

internist gastroenterolog

NARUČITE SE NA:

Katarine Zrinski 1/A
23 000 Zadar

023/314-603
099/233-1337

Pošalji nam upit

Pupillam d.o.o.

Medicinska ustanova

Katarine Zrinski 1/A
info@pupillam.hr

023/314-603
099/233-1337
OIB: 19064902280